Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού: Το όχι τόσο γνωστό πρόσωπο μιας γνωστής νόσου

Εκτιμάται ότι περίπου 6.000 γυναίκες στην Ελλάδα ζουν με Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού.

Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού είναι ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί από τον μαστό σε άλλα όργανα ή σημεία του σώματος. Ο μεταστατικός καρκίνος είναι το στάδιο 4 της νόσου, δηλαδή το πιο προχωρημένο στάδιο.

Από τις γυναίκες με διάγνωση πρώιμου καρκίνου μαστού, 20% με 30%  θα παρουσιάσουν μεταστάσεις κατά τη διάρκεια της νόσου.

Τα καρκινικά κύτταρα μεταναστεύουν, με το αίμα ή την λέμφο, σε άλλα σημεία του σώματος, όπου αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται. Οι πιο συχνές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού είναι στα οστά (σπονδυλική στήλη, πλευρές, κρανίο, λεκάνη, άκρα), στον υπεζωκότα, στους πνεύμονες και στο ήπαρ.  Μπορεί όμως να υπάρξουν μεταστάσεις και σε άλλα σημεία του σώματος.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι μεταστατικός από την αρχή της διάγνωσης, είτε γιατί δεν διαγνώσθηκε εγκαίρως, είτε γιατί είναι ένας «ταχέως εξελισσόμενος καρκίνος».

Για την σωστή αντιμετώπιση του Μεταστατικού Καρκίνου του Μαστού είναι απαραίτητη η συνεργασία Ογκολόγων, Χειρουργών Μαστού, Ακτινοθεραπευτών, Παθολογανατόμων, Πυρηνικών Ιατρών και πολλών άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται με την ογκολογία, αλλά και η ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης των γιατρών με τις ασθενείς τους.

Αν και ο Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού δεν είναι συνήθως ιάσιμος - ακόμα τουλάχιστον - οι ασθενείς πλέον ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής,  χάρη στις νέες θεραπευτικές αγωγές, την εξατομίκευση της θεραπείας και την πρόοδο στις έρευνες. Ο Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού προσεγγίζεται πλέον ως χρόνια νόσος, με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η υποτροπή του καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι:

  • Τοπική
  • Περιοχική
  • Με απομακρυσμένες μεταστάσεις

Στις δυο πρώτες περιπτώσεις η διάγνωση της υποτροπής γίνεται με την κλινική εξέταση, την μαστογραφία, ή το υπερηχογράφημα.

Η διάγνωση των απομακρυσμένων μεταστάσεων γίνεται με:

  • Εξετάσεις αίματος με καρκινικούς δείκτες
  • Σπινθηρογράφημα οστών
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Αξονικές ή  μαγνητικές τομογραφίες
  • Βιοψία μεταστατικών εστιών
  • Δυνητικά PET/CT

Οι ασθενείς με ΜΚΜ αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, σε σύγκριση με τις ασθενείς με πρώιμο καρκίνο μαστού, ενώ ζουν υπό συνεχείς θεραπείες, με αίσθηση «περιορισμένου χρόνου».

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα σε ασθενείς με ΜΚΜ της BRIDGE (Bridging Gaps, Expanding Outreach):

  • 38% των γυναικών με ΜΚΜ φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για τη νόσο τους
  • 48% είπαν ότι οι φίλοι και η οικογένειά τους νιώθουν άβολα με τη νόσο τους
  • 52% πιστεύουν ότι η νόσος και οι ανάγκες τους δεν απασχολούν την κοινή γνώμη

Οι W4Life πιστεύουν ότι χρειάζεται μια ισχυρότερη φωνή για τις ασθενείς με ΜΚΜ πέρα από την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, ώστε όλες αυτές οι γυναίκες, ανεξαρτήτως σταδίου, να έχουν την ίδια υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.

*Στο πλαίσιο των δράσεων της  Ελληνικής Συμμαχίας για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού (w4life) ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.) δημιούργησε Ομάδα Ασθενών με Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού.

Η ομάδα είναι ανοιχτή,  δεν υπάρχει σταθερός αριθμός μελών και οι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν όποτε  θελήσουν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Λειτουργεί με δυναμικό  τους ανθρώπους, οι οποίοι κάθε φορά φέρνουν και καταθέτουν στο κέντρο της ομάδας τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους. Κύριο μέλημά μας αποτελούν οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΜΚΜ, ως απόρροια της ασθένειας.

Την ομάδα συντονίζουν ψυχολόγοι και οι συναντήσεις γίνονται στα γραφεία του συλλόγου.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στη γραμματεία του συλλόγου Δευτέρα, Τετάρτη 12:00 - 20:00 και Τρίτη, Πέμπτη , Παρασκευή 10:00 - 18:00.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 6468 222 / 210 6447 002