Μία όμορφη, συναισθηματική σχέση με τον σύντροφο μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία γυναικών με ιστορικό καρκίνου μαστού

 
13 Οκτωβρίου
20

Μελέτη με τίτλο «Relationship satisfaction predicts lower stress and inflammation in breast cancer survivors: A longitudinal study of within-person and between-person effects»

Πολλές μελέτες έχουν γίνει και πολλά έχουν γραφτεί για το πώς επηρεάζει ο καρκίνος του μαστού την ερωτική σχέση των ζευγαριών. Τι ισχύει όμως με το αντίστροφο; Επηρεάζεται η υγεία μίας γυναίκας με καρκίνο μαστού από την συναισθηματική σχέση με τον σύντροφό της;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Η αγάπη, η συναισθηματική κάλυψη, η ευτυχισμένη προσωπική ζωή αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι επιδρούν ευεργετικά στην υγεία μας.    

Σε πρόσφατη μελέτη, γυναίκες με καρκίνο μαστού, που ένιωθαν χαρούμενες και ικανοποιημένες στις σχέσεις τους, δήλωσαν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος. Στη μελέτη οι δύο αυτοί παράγοντες, (ικανοποίηση και άγχος) αποδείχτηκε ότι συνδέονται με τα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής πιστεύεται ότι συμβάλουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού και υποτροπής.

Η μελέτη με τίτλο «Relationship satisfaction predicts lower stress and inflammation in breast cancer survivors: A longitudinal study of within-person and between-person effects» δημοσιεύτηκε στο μηνιαίο επιστημονικό περιοδικό Psychoneuroendocrinology (της Elsevier), τον Αύγουστο του 2020.

Χρόνια φλεγμονή και καρκίνος μαστού

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που συνδέουν τη συστηματική χρόνια φλεγμονή με την καρκινογένεση ή/και την εξέλιξη της νόσου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι επιζώντες από καρκίνο του μαστού με αυξημένη φλεγμονή (elevated inflammation) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου, πρόωρης θνησιμότητας και ανάπτυξης συννοσηρών παθήσεων. To στρες, μετά από τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή. Το σκεπτικό που οδήγησε στην διεξαγωγή της έρευνας ήταν ότι συγκεκριμένοι παράγοντες και καταστάσεις που μειώνουν το άγχος και τη φλεγμονή θα μπορούσαν να επιδράσουν ευεργετικά στην υγεία των γυναικών με καρκίνο.

Η έρευνα

139 γυναίκες με καρκίνο μαστού (στάδιο 0-ΙΙΙC) και μέσο όρο ηλικίας τα 55 χρόνια, πήραν μέρος στην έρευνα, σε 3 φάσεις: πριν από τη θεραπεία, και 6 και 18 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας. Σε κάθε φάση, οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αυτό-αναφοράς, αξιολογώντας 1) το επίπεδο ικανοποίησης από την συναισθηματική τους σχέση 2) το επίπεδο άγχους που αισθάνονταν, ενώ παράλληλα έδιναν δείγμα αίματος, για δείκτες ορού φλεγμονής.

Στόχος ήταν, σε κάθε γυναίκα, να μελετηθεί η διαφορά ανάμεσα στις επισκέψεις και επίσης, συγκριτικά μεταξύ των γυναικών, η σχέση της συναισθηματικής ικανοποίησης με το  άγχος και με τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.

Παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που, από τη μία επίσκεψη στην επόμενη, δήλωσαν περισσότερο ικανοποιημένες από τη σχέση τους, δήλωσαν επίσης λιγότερο άγχος, το οποίο σχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης του ορού (serum C-reactive protein) και των προφλεγμονωδών κυτοκινών (proinflammatory cytokines), οι οποίες προκαλούν φλεγμονή. Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη του ορού που παράγεται από το ήπαρ όταν ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια φλεγμονώδη κατάσταση. Εξαιτίας της ευαισθησίας της, η CRP έχει καθιερωθεί ως ένας δείκτης ύπαρξης φλεγμονώδους κατάστασης στους ιστούς του σώματος.

Επίσης, οι γυναίκες που δήλωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση με τον σύντροφο, καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Σχετικά με τη φλεγμονή

Η φλεγμονή αποτελεί αντίδραση ενός υγιούς ιστού σε μία βλάβη/εξωτερική απειλή, με σκοπό να εξαλείψει την αιτία της βλάβης, αλλά και να προετοιμάσει την επούλωση, με την εισροή αιμοσφαιρίων και φλεγμονωδών διαμεσολαβητών στους κατεστραμμένους ιστούς. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για φυσιολογική οξεία φλεγμονή, που όταν υποχωρήσει ο κίνδυνος, υποχωρούν σταδιακά και τα συμπτώματα. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε ίαση, αλλά μπορεί και να εξελιχθεί σε χρόνια φλεγμονή.

Η χρόνια ή εμμένουσα φλεγμονή είναι μια φθοροποιός διεργασία και παράγοντας ανάπτυξης εκφυλιστικών νοσημάτων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε υπερδιέγερση, απορρυθμίζεται και τελικά επιτίθεται σε υγιή κύτταρα του ίδιου του οργανισμού.

Συμπέρασμα

Γυναίκες με καρκίνο μαστού που έχουν συναισθηματικές σχέσεις που τις ικανοποιούν βιώνουν λιγότερο άγχος και παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Άρα, μια υγιής συναισθηματική, σχέση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των στρεσογόνων παραγόντων που συνοδεύουν τη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και τελικά ευεργετική για την πορεία της υγείας των γυναικών με καρκίνο μαστού.

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030645302030127X?via%3Dihub

https://www.breastcancer.org/research-news/romantic-relationships-affect-survivors-health

 

Επιστροφή